Beata S
Nie każdy, kto doświadcza poczucia obniżenia własnej wartości będzie chorował na osteoporozę. Pani Joasiu kluczowe pytania: Kiedy dziewczynka zachorowała? Co się wydarzyło w jej życiu przed zachorowaniem (jakie zdarzenie o silnym zabarwieniu emocjonalnym)? Jako, że sprawa dotyczy dziecka, szukamy takich zdarzeń również u rodziców. Czego doświadczała matka w czasie ciąży? Co przeżywał ojciec? To istotne, ponieważ dziecko często wyraża nieuświadomiony i nierozwiązany konflikt rodziców. Szukamy tego, co jest istotne w tym konkretnym przypadku. Możemy sobie pomóc w poszukiwaniach, korzystając z uogólnionych opisów konfliktów, ale nie przywiązujmy się do nich. Podpowiedzi w wypadku osteoporozy to: "Nie jestem zdolna spełnić oczekiwań", "Jestem bezwartościowa", "nie mogę zrobić nic innego, jak poddać się sytuacji", "Jestem bezużyteczna, muszę zniknąć", "nieustannie marzę o byciu kimś, kim już nie jestem". Ale powtarzam, szukamy naszego zdarzenia/słowa klucza.
Romuald K
Pamiętajcie też, że dzieci są odbiciem swoich rodziców a szczególnie matki! Początek każdej dysfunkcji organizmu dziecka należy szukać w rodzicach!!!